14 september 2015Antoinette Jelgersma en Johan Doesburg winnen toneelprijzen

Afgelopen zondag 13 september, vond de uitreiking van de VSCD toneelprijzen plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater, in de Stadsschouwburg Amsterdam. Johan Doesburg sleepte voor Genesis de regieprijs in de wacht. Antoinette Jelgersma won de Colombina voor haar rol in Genesis. 

Antoinette Jelgersma won de Colombina 2015 voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol. Zij kreeg deze prestigieuze toneelprijs voor haar verschillende rollen in Genesis. De jury: “Jelgersma speelt een prachtig seizoen; in Genesis toont ze kracht, kwetsbaarheid en rauwheid.” Antoinette Jelgersma is dit theaterseizoen te zien in de producties De gouden draak, Midzomernachtdroom, De revisor en The little foxes.

Johan Doesburg kreeg de prijs voor de meest indrukwekkende regieprestatie voor de regie van Genesis. De Jury:“De afgelopen jaren is er veel gemopperd op het aanbod in de zogenaamde ‘grote zaal’. Waar kleine zaalvoorstellingen vernieuwend, actueel, belangwekkend werden gevonden, bleef de grote zaal daarin achter. De jury heeft geconstateerd dat het afgelopen seizoen een heel ander beeld liet zien.”

Antoinette Jelgersma en Johan Doesburg winnen toneelprijzen

Overige genomineerden 

Het Nationale Toneel en NTjong waren genomineerd voor nog drie andere toneelprijzen. Hubert Fermin maakte kans op de Arlecchino 2015 voor zijn rol in As you like it. Deze prijs wordt toegekend aan de beste mannelijke bijdragende rol. De voorstelling Leo & Lena van NTjong won een Zilveren Krekel en maakte daarmee kans op een Gouden Krekel. De jury: “Eigentijdse dialogen, zo sappig en grappig dat je elk woord zou willen opzuigen. Voor pubers een ideale coming-of-age-productie.” Ook Sallie Harmsen won een Zilveren Krekel en was daarmee genomineerd voor de Gouden Krekel voor haar hoofdrol in Polleke. De jury: “Sallie Harmsen is als Polleke het sprankelend middelpunt van krachtige tegenspelers – een feest om naar te kijken.”

De jury

De Nederlandse Toneeljury bestaat dit jaar uit voorzitter Boris van der Ham, Cecille Brommer, Wybrich Kaastra, Walther van den Heuvel, Keimpe de Jong, Lieke Jordens, Jeannette Smit en Karin Veraart. De Krekeljury wordt gevormd door Raoul Boer, Arjen Berendse, Annette Embrechts, Anoek Jentjens, Gonny Gakeer, Rob Roos en Colette van Wees. 

Website VSCD - Toneelprijzen