21 september 2016Kindertroonrede 2016

Gisteren spraken zo'n 20 leerlingen van Haagse basisscholen de Kindertroonrede uit, met hun plannen voor 2017. De toespraken waren onderdeel van een speciaal programma voor Prinsjesdag in de Koninklijke Schouwburg. De volledige Kindertroonrede kun je hiernaast nog even rustig teruglezen. Alvast een tipje van de sluier: "Er komen kinderen in de Eerste en de Tweede Kamer. Kinderen hebben veel meer fantasie en dat hebben we nodig."

De Kindertroonrede is een jaarlijkse samenwerking van NTjong en de Koninklijke Schouwburg. Deze speciale troonrede is geschreven en voorgelezen in de schouwburg op dinsdag 20 september 2016 door leerlingen van de Bernardusschool, OBS Bohemen Kijkduin, Eerste Nederlandse Montessori School, Basisschool De Parkiet en Basisschool Cosmicus.

Samenstelling: Milou Brockhus. Met dank aan: ProDemos, Carl Refos, Ilon Lodewijks en de leerlingen van RABARBER, de theaterschool van Den Haag.

Foto: een selfie van de koning met de koningin en de leerlingen op het podium van de Koninklijke Scouwburg.

Kindertroonrede 2016

Geachte leden van de staten generaal,

Niet iedereen van ons wilde de baas zijn, want we zijn bang dat we soms domme keuzes maken. We willen net als iedereen dat Nederland perfect is, maar tegelijkertijd heeft iedereen een andere mening over perfect. Het is een grote verantwoordelijkheid. Maar gelukkig waren wij het dit jaar verrassend vaak met elkaar eens.

Belangrijke onderwerpen waren het vluchtelingenbeleid, hoe we iedereen kunnen laten sporten en dat we beter voor de natuur en de dieren moeten zorgen. Er zijn heel veel dingen die moeten veranderen in Nederland en in de wereld, maar dan zouden we eeuwig door blijven schrijven. Vandaag vertellen we daarom de belangrijkste punten. Wij presenteren u; de kindertroonrede 2016.

MINISTERIE VAN WERELDZAKEN, OORLOG EN VREDE
Er is veel onrust in de wereld door IS, terrorisme en vluchtelingen. Onze wens is dat er wereldvrede komt.

We gaan vluchtelingen meer hulp aanbieden met bijvoorbeeld eten, drinken, kleding enzovoort. Die kleding moet wel eerst gewassen worden. We zoeken voor alle vluchtelingen een veilig thuis. We gaan vluchtelingen ook zelf ophalen met onze eigen schepen. We hebben helaas niet plek voor alle iedereen, dus we gaan er voor zorgen dat andere landen hun grenzen ook open houden. We gaan er ook voor zorgen dat vluchtelingen niet zo lang hoeven te wachten tot ze weten of ze mogen blijven of niet.

In elk land moet er zo min mogelijk oorlog zijn. Als er oorlog is moeten we het oplossen met woorden in plaats van wapens. Praten lost altijd alles op. We gaan drones en robots inzetten om terrorisme te stoppen. Er moeten ook meer onderzeeboten komen want dan zien ze je niet.

We gaan meer hulp aan andere landen geven, zoals geld en eten sturen. Samen met het Ministerie van Onderwijs, Sport en Cultuur gaan we scholen bouwen in arme landen en er zorg voor dragen dat kinderen daar genoeg aandacht krijgen.

MINISTERIE VAN VRIJHEID, GELIJKHEID EN RECHTVAARDIGHEID
Discriminatie is niet goed. Kijk eens onder de huid, daar zijn we allemaal hetzelfde. Je mag van ons elk geloof hebben en er mag geen ruzie gemaakt worden over iemands geloof. In Nederland mag je een hoofddoek of een boerkini dragen als je dat wil, en als je dat niet wil is het ook goed.
We gaan zorgen dat iedereen gelijk wordt behandeld. Zwervers gaan we eten, een huis en kleren geven. Alle thuisloze families krijgen een huis met maximaal 3 slaapkamers, 2 toiletten en 2 douches. Iedereen in Nederland moet ergens kunnen wonen, dus we gaan meer geld besteden aan de asielen. Niet alleen die voor asielzoekers, maar ook aan asielen met dieren er in. Want die verdienen ook een thuis.

In samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Sport en Cultuur hebben we afgesproken dat de paralympische spelen evenveel aandacht moeten krijgen als de olympische spelen. Bijvoorbeeld op televisie en in de krant.

Iedereen heeft recht op schoon drinkwater. Omdat we als Nederland veel verstand hebben van water, gaan we samen met het Ministerie van Wereldzaken, Oorlog en Vrede waterputten en kranen installeren in derde wereld landen.

MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN
Moet Nederland uit de EU? Is dat wel handig wat betreft geldzaken? We hebben er geen antwoord op. Maar we denken dat het beter is als we er wel in blijven. Over geldzaken gesproken: de belasting voor arme mensen wordt iets lager en die voor rijke mensen hoger.

Er komen kinderen in de Eerste en de Tweede Kamer. Kinderen hebben veel meer fantasie en dat hebben we nodig. Kinderen krijgen ook een speciaal stemrecht zodat ze kunnen laten weten wat ze vinden.

Het openbaar vervoer wordt dit jaar echt gratis. Het is nog niet altijd mogelijk voor gehandicapte mensen om met het openbaar vervoer te reizen. Dus gaan we er voor zorgen dat elke tram, bus of trein rolstoeltoegankelijk wordt. Zo kunnen zij ook gratis met het openbaar vervoer. Mensen die nog geen fiets hebben krijgen van ons een gratis fiets.

Mensen die hun telefoon gebruiken tijdens het fietsen gaan ook bekeuringen krijgen, net als in de auto.

We gaan er meer op letten dat de politie zich zelf ook aan de verkeersregels houdt. Ze mogen echt niet meer door rood rijden als ze hun sirene en zwaailichten niet aanhebben. Als ze zich daar niet aan houden krijgen ze gewoon een boete, net als de rest. We gaan er op letten dat politie niet meer discrimineert, want helaas gebeurt dat nog wel eens.

Er komen ook meer wijkagenten. Dat kunnen mensen zijn die vroeger zelf crimineel waren maar nu op het goede pad zijn, want die weten hoe het werkt.

MINISTERIE VAN MILIEU EN DIERENWELZIJN
We gaan zorgen dat het milieu komend jaar hersteld. De Noordpool smelt en dat gaat voor veel problemen zorgen. Nu al verdrinken de ijsberen daardoor. En de apen overlijden doordat bomen worden omgekapt. De dieren in de zee sterven uit door de plastic soep. En de dieren in Afrika en Azië worden doodgemaakt door stropers. Dit moet stoppen!

We gaan iets doen tegen zwerfafval. Er mag geen troep en afval op straat liggen en ook niet in de zee. Plastic weggooitassen worden helemaal verboden, iedereen moet stoffen tassen en herbruikbare tassen gaan gebruiken. We hadden ook bedacht meer asbakken op straat te plaatsen, maar het Ministerie van Zorg en Gezondheid heeft roken afgeschaft dus dat hoeft niet meer. Er komt 1 keer per jaar een Nationale Opruimdag waar alle inwoners in Nederland samen de straten, bossen en stranden gaan opruimen en schoonmaken. We gaan alle prullenbakken vervangen door Holle Bolle Gijs-prullenbakken zoals die in de Efteling, dan wordt het leuker om je troep weg te gooien.

We gaan zorgen dat supermarkten meer biologische producten gaan verkopen en fabrieken meer biologische producten gaan maken. Anders kunnen de supermarkten ze niet verkopen. Die fabrieken moeten ook meer op wind-, water- en zonne-energie gaan werken en niet meer op kolen, gas of kernenergie. We zetten ook sportscholen naast fabrieken zodat mensen energie op kunnen wekken door te sporten. Alle leegstaande fabrieken worden parken of bossen.

Er komen meer opvangcentra voor bedreigde diersoorten, en daarmee bedoelen we geen dierentuinen want daar hebben dieren het vaak helemaal niet goed. We gaan tegen Azië zeggen dat neushoornhoorns niet helpen tegen kanker, want dan stoppen ze hopelijk met het stropen van neushoorns. Alleen dieren die een goed leven hebben gehad mogen geslacht worden. Plofkippen, legbatterijen en kleine stallen zijn vanaf nu verboden.

Als je een huisdier wilt moet je eerst een zorgdiploma halen, zeg maar zoals je veterstrikdiploma of je zwemdiploma. Er wordt ook de eerste drie weken gekeken of je je huisdier wel goed verzorgt.

MINISTERIE VAN BUITENAARDSE EN TOEKOMSTIGE ZAKEN
We zijn een beetje bang dat de mens uitsterft over ongeveer 300 jaar, en dat er dan in de zee aliens leven die veel verder zijn dan wij en dat die ons dan als bacteriën zien die de wereld kapot maken. Dat moeten we voorkomen.
We gaan daarom langs alle planeten reizen om het buitenaards wezen en leven te onderzoeken. Als we de aliens hebben gevonden gaan we onderzoeken hoe ze zijn ontstaan. We willen ook graag weten hoe ze wonen. Dat doen we met een raket die zo snel gaat als het licht. We bouwen robots die kunnen communiceren met aliens, zodat we met ze kunnen overleggen.

Met het ministerie van Milieu en Dierenwelzijn werken we aan een nieuwe milieuvriendelijke samenleving, daarvoor doen wij onderzoek in de ruimte. Zo gaan we satellieten om planeten laten cirkelen om van elke planeet een goede blauwdruk te krijgen. Op die manier kunnen we onderzoeken welke grondstoffen er op andere planeten zijn. We verwachten over vijf jaar klaar te zijn. Op langere termijn kunnen we dan handelsverdragen sluiten met andere planeten.

Om de toekomstige communicatie te verbeteren steken we geld in het ontwikkelen van hologramhorloges, waardoor het net lijkt alsof de persoon voor je staat.

In de toekomst zal hulp voor ouderen en gehandicapte mensen en kinderen gedaan worden door robots. Zo krijgt iedereen de aandacht die hij of zij verdient en hebben we meer vrije tijd. We doen trouwens ook onderzoek naar een machine waar je superslim van wordt zodat niemand meer naar school hoeft omdat je alles dan al weet.

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, SPORT EN CULTUUR
Er komen gratis proeflessen voor elke sport zodat kinderen kunnen uitproberen of ze het leuk vinden. We gaan zorgen dat mensen met weinig geld ook hun kinderen een sport of zwemles kunnen laten doen. Het is onhandig als kinderen niet kunnen zwemmen omdat we veel water hebben in Nederland. Dat is gevaarlijk. Ook voor mensen met het Syndroom van Down of andere beperkingen gaan we regelen dat ze meer dingen kunnen doen zoals sporten, muziek maken en werken. We willen graag dat breakdancen een olympische sport wordt. Er moet meer respect komen voor dansen en het moet ook serieus genomen worden door jongens.

Totdat het Ministerie van Buitenaardse en Toekomstige Zaken de machine heeft uitgevonden waardoor niemand meer naar school hoeft, kunnen we op school wel het een en ander verbeteren. Kinderen moeten meer lessen krijgen over andere geloven en culturen. Dat is goed voor je ontwikkeling. Er komen speciale scholen voor vluchtelingen waar alle talen worden gesproken. En er komen meer creatieve vakken op scholen. Op alle scholen gaan alle leerlingen een leuk extra keuzevak doen, bijvoorbeeld techniek, sterrenkunde of een opstel schrijven. Een keer per jaar worden de hoofdvakken zoals Nederlands en Rekenen de bijvakken, en de bijvakken zoals Tekenen en Gym de hoofdvakken. Dat duurt dan een maand lang. Ook wordt het verplicht dat alle scholen elke dag het jeugdjournaal gaan kijken. We willen dat er meer meesters komen. Mannen die nu geen werk hebben gaan opnieuw naar school om meester te worden. Er bestaat op scholen al vries-vrij in de winter, maar vanwege de klimaatverandering gaan we ook tropisch-vrij in de zomer invoeren.

MINISTERIE VAN ZORG EN GEZONDHEID
We willen dat Nederland gezonder wordt. Samen met het Ministerie van Milieu en Dierenwelzijn werken we aan meer biologische producten in de supermarkt. Minder rare stoffen in eten en eerlijke informatie op de etiketten, daar gaan we heel streng op zijn. We gaan sigaretten helemaal verbieden, ze mogen ook nergens meer verkocht worden. Roken wordt afgeschaft. Er moeten ook minder comazuipers komen, want die brengen zichzelf in levensgevaar. Alcohol zoals wijn, bier, wodka en dat soort dingen worden dus duurder en je mag pas alcohol drinken vanaf je 20e jaar. We willen ook geen drugs meer in Nederland, dus als je betrapt wordt met drugs krijg je een boete van 500 euro. Verder worden er teveel pillen geslikt. We gaan zorgen dat er een paracetamol wordt uitgevonden die een heel jaar werkt, zodat je er maar 1 keer per jaar eentje hoeft te nemen en niet elke keer als je hoofdpijn hebt. Er komt meer geld voor onderzoek en medicijnen voor kanker. Voor mensen met astma gaan we huizen bouwen buiten de stad zodat ze meer frisse lucht hebben.

We vinden het belangrijk dat iedereen gelukkig is, want een gelukkig mens is een gezonder mens. Mensen die een zwaar ongeluk of een moeilijke tijd hebben meegemaakt krijgen gratis psychologen zodat ze het snel kunnen vergeten. We willen zieke en gehandicapte mensen ook wat meer verwennen. Bijvoorbeeld door uitjes voor ze te organiseren naar pretparken, zwembaden, dierentuinen en bioscopen.

MINISTERIE VAN KINDER- EN GEZINSZAKEN
Kinderen moeten een goed leven leiden, zonder al die angst voor oorlogen. Er zijn verdrietige kinderen en bange kinderen. Waarom gebeurt dit toch? We hadden het liefst een toverstokje om iedereen gelukkig te maken. Maar dat gaat helaas niet, dus hebben we andere plannen gemaakt.

Er zijn veel kinderen die zich niet veilig voelen op school, op straat of te maken hebben met een nare thuissituatie. Soms is dat zelfs kindermishandeling. Daar gaan we meer aandacht aan geven. Wij kunnen pesten en kindermishandeling niet zomaar oplossen, dat begint bij het kind. Hij of zij moet erover praten zodat we er iets aan kunnen doen, want als we het niet weten kunnen we ook niet helpen. Mensen die kinderen mishandelen moeten tijdelijk het huis uit om rustig te worden, er komt dan iemand in huis om voor de kinderen te zorgen.

We vinden het ook belangrijk dat elk kind niet te lang alleen zit. Zoek dan een oppas of regel kinderopvang, of zorg dat er een ouder thuis is. Alle ouders moeten verplicht op opvoedles. Als ouders gaan scheiden dan is dat heel vervelend maar soms kan het niet anders. Er moet wel beter geluisterd worden naar waar de kinderen willen wonen. Die weten heel goed wat ze willen namelijk. Mensen die kinderen willen adopteren mogen dat, ook als ze lesbisch of homo zijn. Want dat maakt ze niet minder goede ouders. Wel moeten ze net als iedereen op opvoedles.

Zelfstandigheid is belangrijk. Daarom gaan we er samen met het Ministerie van Onderwijs, Sport en Cultuur voor zorgen dat er op scholen meer les komt over zelfstandigheid. Zoals hoe je met geld om moet gaan en hoe je zelf eten kunt maken. Maar bijvoorbeeld ook hoe je met sociale media moet omgaan.

TOT SLOT DE EVENEMENTEN EN KALENDERZAKEN.
Dit jaar gaan we het grootste waterpretpark ter wereld laten bouwen. Bijvoorbeeld op het IJsselmeer want daar is al veel water. Op het Binnenhof gaan we een wensboom neerzetten waar iedereen mag komen wensen wat hij of zij wil. Er komen meer openbare wc’s in de steden en elk stad krijgt zijn eigen strand, net als in Den Haag.

We gaan een jaar 100 dagen maken en 10 maanden want dat is veel overzichtelijker. Vrijdag heet niet voor niets vrijdag, dus vanaf nu heeft iedereen ook dan een vrije dag. Het weekend wordt dus 3 dagen. We gaan een dag per jaar zorgen dat de tijd langzamer gaat zodat iedereen even rustig aan kan doen en je meer tijd hebt voor alles. Naast de al aangekondigde Nationale Opruimdag gaan we nog een aantal dagen invoeren, namelijk: Nationale Autoloze dag, Nationale Sportdag, en de Zomaar-Extra-Vrije-Dag.

De rest blijft gewoon hetzelfde.

Dank u wel.